Esenler Belediyesi, Türk dünyasının manevi lideri Hoca Ahmet Yesevi tarafından insanlığa miras bırakılan ‘Fakrnâme’ adlı eseri, minyatür sanatıyla buluşturan “Minyatürlerle Fakrnâme” sergisini, Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturdu.
Esenler Belediyesi, Türkler arasında İslamiyet’in ve tasavvufun yaygınlaşmasına öncülük eden Hoca Ahmet Yesevi’nin tasavvuftaki inceliklerini, tarikât adabını, usulünü, erkânını anlattığı ‘Fakrnâme’yi minyatür sanatıyla buluşturan “Minyatürlerle Fakrnâme” sergisine ev sahipliği yaptı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle minyatür sanatçısı Jahongir Ashurov’un yürütücülüğünde gerçekleşen projede Aysun Mirzeoğlu, Efnan Yüce ve Meral Üztetik tarafından yapılan 20 eser sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde 6 Kasım’a kadar kapılarını açık tutacak serginin açılış törenine; İstanbul Valisi Davut Gül, Esenler Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Taksim Camii Mütevelli Heyeti Başkanı Altan Elmas, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı.
YESEVİ ANADOLU’NUN MAYASIDIR
Serginin açılış programında konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, “Çok güzel bir mekândayız. Taksim Camii’nin sadece bir cami olmadığının hepimiz farkındayız. Buraya geldiğimde hep şunu hissediyorum, bizim medeniyetimize yakışan bir eser. Camiler sadece namaz kılınan ve ibadet edilen bir yer değil çocuktan yaşlısına kadar herkesin sosyalleştiği bir yer. Güzel bir etkinlikte bir aradayız. Esenler Belediyesi’nin birçok faaliyetine katıldım. Hepsi bir birinden güzel. Taksim herkesin uğrak bir mekânı olduğu için burada herkes bu sergiyi görebilecektir. Hoca Ahmet Yesevi Anadolu’nun mayasıdır. Onun gösterilmesi, onun bir kez daha tarihe not düşülmesi çok kıymetli” dedi.
KÜLTÜRÜMÜZÜN VE TARİHİMİZİN HİKÂYESİ
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ise Hoca Ahmet Yesevi’nin büyük bir mutasavvıf olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, “Biz Hoca Ahmet Yesevi’yi aslında bugün tanımıyoruz. Geriye dönüp tarihi okuduğumuzda aslında birçok şeyi millet olarak biliyoruz. Özellikle son yıllarda Türkiye’nin farkındalığını artırmasıyla beraber bizim gönül coğrafyamızın ihsan kapılarını bize anlatan ve bu coğrafyada yeniden tefekkür edilmesi aslında bizim toplumumuzun en anlamlı insani kazanımlarındandır” dedi. Esenler Belediyesi olarak bundan 4 yıl önce kültür sanat sezonunu Hoca Ahmet Yesevi’ye atfettiklerini söyleyen Göksu, “Hocalarımız, üniversitelerimiz bize destek vermişti. Fakrname deyince aklımıza fakirlik geliyor ama bu fakirliğin maddi bir fakirlikten ziyade iç dünyamızdaki fakirlikle alakalı olduğunu görüyoruz. İşte minyatürlerle anlatılan bu hikaye bizim hikayemiz. Kültürümüzün ve tarihimizin hikâyesi” diye konuştu.
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ ÖĞRENMESİNİ SAĞLADI
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek de konuşmasında, Hoca Ahmet Yesevi’nin manevi mirasına ışık tutan ‘Mintyatürlerle Fakrnâme’ serginin açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hoca Ahmet Yesevi, 14. yüzyılda yaşamış olan ve eserleriyle Anadolu Müslümanlığının şekillenmesinde önemli katkılar sunan çok önemli bir şahsiyet. Divan-ı Hikmet ve Fakrnâme diye iki eserinden bahsediyoruz. Türklerin İslam’ı öğrenmelerini Türkçe yazdığı eserlerle sağlamıştır. Türkçe yazıldığı için hükümlerin arkasındaki hikmeti insanlar anlamıştır” ifadelerini kullandı.
TEFEKKÜR DÜNYASINI SANATLA BULUŞTURDUK
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da yaptığı konuşmada, “Böyle bir projede yer aldığım için onur duyuyorum. Sayın belediye başkanımız M. Tevfik Göksu ve yönetimine şükranlarımı arz ediyorum. İhsanı bize öğreten Hoca Ahmet Yesevi’dir. O Piri Türkistan olarak anılmaktadır. İlk defa bizim tarihimizde İslam dinini ana dilimiz olan Türkçe ile öğretti. Hoca Ahmet Yesevi’nin tefekkür dünyasını sanatla buluşturmaya gayret ettik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ SEVDİĞİM BİR MUTASAVVIF
Projenin yürütücülüğünü gerçekleştiren minyatür sanatçısı Jahongir Ashurov ise “Hoca Ahmet Yesevi, benim de yaşadığım coğrafyadan geldiği için çocukluktan beri çok sevdiğim bir mutasavvıf. Proje bana gelince çok mutlu oldum. FSMVÜ’deki nakkaşhaneyi yeni açmıştık. Orada kıymetli arkadaşlarımızla projemizi gerçekleştirdik. 20 eser ortaya çıkardık. Esenler Belediyesi çok büyük bir katkı sundu. Bu eserlerin ortaya çıkmasında ebru sanatından da istifade ettik. Hikmet Barutçugil hocamızın ebrularını da kullandık. Hocamıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
TÜRK DÜNYASININ KUTBU
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Betül Bilgin de açılışta bir konuşma yaptı. Bilgin özetle şunları söyledi: “Bizim için çok anlamlı bir açılış. 2020’de başlayan bir projeydi ve sonunda nihayetlendirdik. Her şehrin bir kutbu vardır. Ahmet Yesevi’yi ben Türk ve İslam dünyasının özellikle Türk dünyasının bir kutbu olarak görüyorum. Bu noktada Ahmet Yesevi’yi biliriz ama eserlerine pek hâkim değiliz. Bizi besleyen bu eserlerin görsel bir anlatım diliyle de beslenmesi gerektiğini düşünüyorum. Nakkaşhane’de ele aldığımız ilk projeydi. Herkesin evlere kapandığı pandemi döneminde bu proje üzerine çalıştık”.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri sergide yer alan eserleri inceledi. Projede emeği geçenlere çiçek takdiminin ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla program sona erdi.